Paracetamol - durerea fizica si "emotionala"

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Paracetamol este cel mai frecvent utilizat medicament in tratamentul durerii si pentru scaderea febrei.

Numeroase studii pe animale si la om au demonstrat efectul inhibitor al acestuia asupra unor prostaglandine (metaboliti ce joaca un rol central in generarea inflamatiei) dar si interferenta cu sistemul serotoninergic descendent de control al durerii. Din punct de vedere neurofiziologic, o echipa de cercetatori germani demonstra in 1992 un efect al paracetamolului asupra aspectului EEG.

Mai recent, studii ce monitorizau modificarea unor parametri psihologici (emotionali) au adus tot mai multe argumente pentru efectul de scadere a senzatiei de “durere psihologica” (traume emotionale), demonstrand ca acesta scade intensitatea emotiilor pozitive sau negative atat personale cat si empatice, ca raspuns la suferinta sau bucuria altcuiva.

La prima lectura a acestor studii, intrebarea principala mi-a fost daca utilizarea sa larga in tratamentul durerii nu risca sa ne transforme in indivizi solitari, insensibili la suferinta celor din jur. Astazi, in contextul epidemiologic actual, ma intreb daca nu cumva paracetamolul este medicamentul ce ne poate ajuta sa trecem mai usor prin perioada de anxietate si izolare sociala actuala. Oare efectul sau este reversibil?