migrena

Durere de cap (cefalee)

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Durerea de cap poate fi o problema ce iti strica ziua. Vestea buna este ca, in cele mai multe cazuri, nu are o cauza grava si se incadreaza intr-una dintre aceste patru definitii: migrenacefalee de tensiune (de stres), cefalee cronica zilnica sau cefalee tip cluster (in ciorchine).

Este adevarat ca mai degraba ne ingrijoreaza daca este determinata de o cauza corectabila sau cu o evolutie nefasta: dupa un traumatism (lovire, cadere), in contextul unei tumori cerebrale sau encefalita ori meningita, sinuzita sau alte infectie ORL.

Daca raspunsul este da la vreuna dintre intrebarile urmatoare, este preferabil sa consulti un neurolog:

  • Este cea mai severa durere de cap pe care ai avut-o vreodata? A survenit brusc?
  • Ai febra sau frisoane?
  • Observi o stare de confuzie sau modificari de comportament?
  • Te deranjeaza lumina?
  • Durerea de cap a inceput dupa ce te-ai lovit grav la cap?
  • Este un nou tip de durere de cap? (mai ales in cazul gravidelor sau al celor peste 40 ani)

Cefaleea de tensiune ( de stres) este de obicei precedata de o stare sau o perioada de stres psihic si se mannifesta ca o senzatie de presiune sau strangere la nivelul capului, constanta, de intensitate medie-usoara. Poti constata contracturi musculare la nivelul gatului (la spate) sau incordare a maxilarelor, iar intensitatea durerii poate varia in cursul episodului.

Migrena este un tip particular de durere de cap, ce incepe de obicei pe o jumatate de cap, cu cresterea gradata a intensitatii si senzatie pulsatila. Poate fi precedata de greata sau varsaturi ori de fenomene vizuale (vedere in zig-zag, de exemplu). Durerea se agraveaza la efort fizic, la expunerea la lumina sau sunete puternice.

Cefaleea in ciorchine se caracterizeaza prin existenta unor episoade repetate de durere extrem de severa, fulgeratoare sau pulsatila, cu durata intre 15 minute si cateva ore. Durerea incepe de obicei in jurul unei orbite, este unilaterala (pe jumatate de cap) si se insoteste de lacrimatie sau inrosirea ochiului respectiv. Aceste episoade se repeta in cursul unei zile pe o perioada de cateva saptamani, iar apoi cedeaza de la sine pentru o perioada.

Cefaleea cronica zilnica se defineste ca fiind in situatia in care ai dureri de cap 15 zile/luna timp de 3 luni. Si nu mai putin importanta, este durerea prin abuz de analgezice care apare cu precadere la utilizarea frecventa de produse in combinatie sau triptani (medicatie specifica migrenei).

Frecvent, aceste tipuri de durere de cap pot aparea in perioade diferite la aceeasi persoana. De aceea, cel mai util instrument in acest context este jurnalul cefaleei, un carnet in care notati informatiile despre durerile de cap. Aceste informatii permit identificarea fiecarui tip de durere si a factorilor declansatori. La persoanele cu durere de cap cronica, principala ingrijorare este atunci cand durerea este diferita de cele prezente in trecut.

In concluzie, consultul neurologic este indicat atunci cand vreuna dintre intrebarile din lista are raspunsul Da. Pentru orice durere de cap, cel mai bun instrument diagnostic initial este jurnalul.