avc

AVC - accident vascular cerebral

Accident vascular cerebral se produce atunci cand o regiune din creier nu mai este alimentata cu sange sau este inundata cu sange. Creierul controleaza miscarea bratelor, picioarelor, echilibrul, vorbitul, gandirea, dar si functii precum inghititul sau respiratia.

Practic, neuronii functioneaza pe baza de oxigen. Creierul consuma aproximativ 20% din rezerva de oxigen a organismului. Orice fenomen care intrerupe alimentarea creierului cu oxigen produce un accident vascular cerebral. Neuronii mor in cateva minute fara oxigen. Exista mai multe tipuri de accidente vasculare cerebrale:

 1. AVC ischemic denumim atunci cand o artera se infunda cu un cheag de sange sau cu un fragment de aterom (placuta de colesterol, in termeni populari) 
 2. AVC hemoragic este atunci cand peretele unui vas de sange se rupe si regiunea inconjuratoare este inundata cu sange, iar oxigenul nu va fi transportat mai departe. 

Deoarece salvarea creierului depinde de masuri cat mai rapide, este important sa recunoastem repede semnele unui AVC pentru a ajunge la spital. Pe langa toate celelalte interventii de preventie a unui accident vascular cerebral, in momentul de fata exista terapii care permit o recuperare rapida postAVC, daca sunt administrate in maxim 4,5 ore de la debutul acestuia.

Pe scurt, un AVC este semnalat de aparitia brusca a unora dintre urmatoarele:

 • Scaderea fortei musculare pentru un brat sau un picior ori asimetria faciala (“coltul gurii cazut”)
 • Senzatie de amorteala pe un brat, picior sau jumatate de fata
 • Tulburari de vorbire, imposibilitatea de a rosti unele cuvinte sau folosirea unor cuvinte stalcite
 • Stare de confuzie
 • Tulburari de vedere (vedere dubla), ameteala, tulburari de echilibru.

AAN (Asociatia Americana de Neurologie) recomanda publicului larg sa verifice conform algoritmului BE FAST:

 • Balance (echilibru) – observa dificultati de a sta in picioare
 • Eyes (ochi) – daca vede neclar, persoana afectata va verifica vederea inchizand cate un ochi pe rand
 • Fata – spune persoanei afectate sa zambeasca si observa asimetria (mai ales “coltul gurii cazut”)
 • Arms (bratele) – spune persoanei examinate sa ridice bratele si observa daca unul dintre brate “cade”, ca si cum ar avea mai putina forta)
 • Speech (vorbire) – repetarea unei propozitii simple poate releva dificultati de repetare sau de pronuntie
 • Time (timp) – este timpul sa sunati la 112.

BE FAST – Fii rapid! Cand semnele de mai sus survin rapid in minute/ore este foarte probabil ca deficitele sa fie determinate de un accident vascular cerebral, o urgenta neurologica in care cu cat actionam mai rapid cu atat mai mult putem salva din functia creierului.

Dacă ai trecut printr-un accident vascular cerebral, știi deja că poți trăi neplăcuta senzație de a nu-ți mai simți o mână sau un picior, sau de a nu putea să le comanzi mișcarea corectă. Înțelegi frustrarea și munca unui bebeluș ce învață de la 0 despre corpul său și știi că multe se pot recupera.