Monitorizarea functiei cerebrale: EEG versus RMN functional

Electroencefalograma permite obtinerea unor informatii despre functionarea creierului, in timp ce RMN sau CT cerebral aduc informatii imagistice statice ("poze" ale creierului). MEG (magnetoencefalografie), spectroscopia RM sau PET sunt de asemenea investigatii ce furnizeaza informatii functionale. 

Electroencefalografia (EEG) este un instrument de monitorizare a activitatii electrice cerebrale. Inregistrarea electroencefalografica permite masurarea activitatii electrice generate de diferite regiuni corticale ale creierului. Neuronii comunica intre ei prin semnale electrice de foarte mica intensitate. Atunci cand grupuri de neuroni descarca semnale in mod sincron, prin sumarea acestora se poate inregistra activitate electrica la nivelul scalpului. Aceste campuri electrice se modifica foarte rapid, astfel ca electroencefalograma poate capta informatii in timp real cu o sensibilitate de pana la 1 milisecunda (in functie de rata de esantionare utilizata). De exemplu, la stimulare luminoasa putem vedea aproximativ imediat (o intarziere de 50-100msec) procesele cerebrale declansate de fasciculul luminos intermitent. De asemenea, in monitorizare indelungata (ore-zile) EEG-ul ne aduce informatii despre starea creierului, somnolenta, stare de veghe, concentrare.

 Pe de alta parte trebuie inteles faptul ca semnalele neuronale sunt de foarte mica intensitate astfel ca pentru a produce o modificare la nivel cortical este necesar ca mai multi neuroni sa declanseze semnale relativ sincron. La nivelul electrozilor de suprafata se vor inregistra simultan atat activitatea de la suprafata creierului cat si cea din profunzime. De aceea acuratetea spatiala a informatiei obtinute poate varia. Iar semnalele corticale, cele mai apropiate de craniu vor putea fi mai bine interceptate. Practic, pe un EEG de scalp nu putem defini cu o mare precizie localizarea focarului lezional.

RMN sau CT cerebral indica modificarile structurale (tumori, demielinizari). Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara functionala la nivel cerebral permite aprecierea activarii diferitelor arii corticale prin masurarea fluxului sanguin pornind de la premisa ca neuronii activi necesita o mai buna irigare. Aceasta harta de modificare a perfuziei poate fi suprapuse peste sectiunile realizate prin tehnicile RMN "clasice" pentru a obtine o informatie fidela a localizarii. Deoarece modificarile fluxului sanguin sunt mai lente, rezolutia temporala a RMN-ului functional este mica. Avantajul il constituie precizia localizarii spatiale a regiunilor inspectate. Pe imaginile de RMN functional se pot reconstitui cu acuratete straturile corticale si regiunile testate. Pe de alta parte, efectuarea unui RMN functional necesita existenta unei aparaturi costisitoare si rabdarea pacientului de a rezista un timp indelungat in tubul RMN fara sa se miste.

 Asadar, electroencefalograma ramane instrumentul de electie de monitorizare in timp real a modificarilor functionale la nivel cerebral in investigatiile de rutina. Pentru cresterea acuratetii spatiale a informatiei, aceasta investigatie se poate completa cu o examinare imagistica cerebrala de tip computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara standard.

La CMNeuro, efectuam EEG computerizat standard de veghe, adica inregistrare de rutina cu durata de 20-40 minute, in repaus, cu activare prin stimulare luminoasa intermitenta si hiperventilatie, in masura in care profilul medical al pacientului permite probele respective.