furnicaturi durere

Sindromul picioarelor nelinistite

Senzatia de neliniste sau discomfort in picioare, in special la culcare sau in perioadele de repaus la pat, cu nevoia imperioasa de a misca sau atinge picioarele de cearceafuri orienteaza catre un diagnostic de sindrom al picioarelor nelinistite. Aceasta tulburare se caracterizeaza prin ameliorarea (linistirea) senzatiilor la mers si agravarea lor in perioadele de repaus fizic.

 Aceste simptome pot aparea la orice varsta, inclusiv la copii, la care sunt confundate cu “dureri de crestere”. Sunt mai frecvente la femei. Apar frecvent in sarcina si dispar de la sine dupa nastere. In majoritatea cazurilor (peste 70% dintre cazuri) se descriu fenomene similare la rudele de gradul intai. Atunci cand exista un determinism genetic, afectiunea tinde sa se manifeste prima data inaintea varstei de 45 de ani. Desi acuzele sunt mai frecvent descrise de persoanele peste 60 de ani, acestea se asociaza de obicei cu alte suferinte. Nu exista un test unic care sa confirme diagnosticul de sindrom al picioarelor nelinistite primar si este important in primul rand diagnosticul formei ce apare secundar unor deficite metabolice sau neurologice identificabile si corectabile.

 Este, in primul rand important, sa recunoastem corect problema deoarece exista sindroame sau manifestari ce pot fi similare, insa cauzele si tratamentul difera. Nevoia de a misca picioarele pentru a ameliora disconfortul nu trebuie confudata cu akatisia, o necesitate de a misca intregul corp, sau senzatia de tremor interior, care se agravaeaza nocturn dar este prezenta pe tot parcursul zilei. De asemenea, in sindromul picioarelor nelinistite disconfortul este neplacut prin persistenta lui si nu prin intensitatea durerii, ca in afectiunea cu o denumire amuzant populara, degete miscatoare si picioare dureroase (distonia degetelor de la picioare asociind crampe dureroase in gambe in special). In acest caz, avem crampe bruste dureroase si muschii gambei se simt incordati.

 Tulburarea de miscare periodica a picioarelor in somn este o considerata o suferinta diferita de sindromul picioarelor nelinistite, iar diagnosticul acesteia se confirma cu o polisomnografie sau din relatarile partenerului de pat. Totusi, 80% dintre persoanele ce declara nelinistie in picioare la culcare prezinta si miscari periodice in somn, astfel ca aceasta tulburare poate intra in criteriile de diagnostic.

 O alta afectiune considerata rara, “blestemul lui Vesper”, poate fi confundata cu SPN. Aceasta se manifesta prin durere (claudicatie vasculara) ce apare indeosebi nocturn in membrele inferioare (picioare) la persoanele cu insuficienta cardiaca. Durerea se accentueaza nocturn si se amelioreaza la miscare, ca si in cazul SPN (in cazul “blestemului lui Vesper” ameliorarea se obtine la ridicarea in sezut)

 Important de retinut este ca diagnosticul de sindrom al picioarelor neliniste se defineste prin descrierea clinica, prin caracteristicile fenomenelor relatate de pacient. In aceste conditii, este dificil de diferentiat o suferinta cu o cauza neuropata sau metabolica de fenomenele psihogene, false sau inventate senzatii.

 Dupa stabilirea diagnosticului de SPN este necesar un bilant paraclinic pentru a decela tulburarile metabolice sau neuropate ce se pot insoti de astfel de manifestari. Deficitul de fier, insuficienta renala sau polineuropatiile sunt cele mai frecvente afectiuni asociate. De asemenea, medicul va cerceta si prezenta unor elemente ce ar putea sugera hipotiroidism, depresie, fibromialgie sau boala Parkinson ori diabet zaharat.

 Tratamentul presupune in primul rand corectarea afectiunilor asociate, masura ce ar putea corecta complet simptomele. De asemenea, exista si tratament ce permite controlul acuzelor fara a corecta insa modificarea functionala care a generat disconfortul. Medicamentele ce pot fi utilizate pentru tratamentul SPN sunt utilizate si in tratamentul bolii Parkinson si este important de retinut ca desi acest tratament este eficient, aceasta nu inseamna neaparat ca aveti boala Parkinson.

In timp ce senzatia de neliniste in picioare la culcare poate fi o senzatie extrem de neplacuta, persistenta ce genereaza tulburari de somn, insomnii, ea poate fi controlata medicamentos si nu reprezinta neaparat debutul unei boli grave. Diagnosticul corect cu ajutorul indicatiilor medicului neurolog si tratamentul sunt necesare pentru a asigura o odihna corecta, pentru o buna functionare a creierului.