Cefalee secundara

In ceea ce priveste durerea de cap, suntem constienti ca de multe ori exista o cauza fizica sau metabolica corectabila ce poate fi identificata si corectata, “cefalee secundara”. Majoritatea durerilor de cap “primare” se definesc prin caracterisicile descriptive si nu au nevoie de un bilant cu analize sau radiografii.

Durerea de cap poate fi secundara unor traumatisme cranio-cerebrale, lovituri la cap, de obicei a fost stabilita o asociere cu traumatismele ce s-au insotit de pierdere a starii de constienta in preajma evenimentului. Se pare ca ar fi numerosi factori ce pot contribui la aceasta: leziunile axonale difuze, modificari de metabolism la nivel cerebral sau alterari hemodinamice la nivel cerebral, pe langa leziunile traumatice macroscopice identificabile prin RMN cerebral. Factorii de risc pentru cefaleea atribuita leziunilor la cap sau gat sunt istoric anterior de dureri de cap, leziuni mai putin severe, sex feminin si prezenta unor afectiuni psihiatrice. In aceste situatii, severitatea si frecventa aparitiei durerilor este influentata si de utilizarea excesiva a medicatiei antalgice, cefalee prin abuz de medicamente. Se impune in primul rand incetarea consumului de medicatie “la nevoie” la persoanele ce declara persistenta unor dureri de cap variabile si obisnuieste sa ia mai mult de 15 zile/luna, de peste 3 luni antiinflamatoare nesteroidieme (ibuprofen, nurofen de exemplu) sau mai mult de 10 zile/luna, peste 3 luni, medicamente combinate (antinevralgic, quarelin, de ex).

Durerea de cap in accidentele vasculare cerebrale, hemoragice sau ischemice, este de obicei un eveniment unic, acut ce incepe concomitent cu deficitele neurologice (motorii). Astfel, problemele neurologice obiective apar in prim plan, permitand un diagnostic, in timp ce durerea de cap cedeaza de obicei de la sine. Vorbim bineinteles de o durere acuta (eveniment unic). Totusi aceasta poate surveni la persoane ce sufera de dureri cronice de cap si de aceea orice modificare a caracterului unei dureri anterioare impune noi verificari.

O alta cauza, din ce in ce mai frecventa, este apneea de somn. Prin neoxigenarea corespunzatoare a creierului, prin lipsa de odihna si disconfortul creat de trezirile frecvente, apar aceste dureri de cap ce sunt de obicei matinale si trec de la sine pe parcursul zilei.

Mai putem vorbi despre durerile secundare consumului in exces de alcool sau tutun ori al altor droguri si nu trebuie sa ignoram potentialul de a cauza cefalee al unor medicamente cu evident rol terapeutic in alte afectiuni. De asemenea, durerea poate fi consecinta incetarii consumului anumitor produse: cafeina, medicamente opioide sau alte medicamente utilizate o perioada indelungata.

Atat cresterea presiunii lichidului cefalorahidian, cat si scaderea acesteia pot determina dureri de cap. Rareori acestea se asociaza cu prezenta unei tumori cerebrale sau abces cerebral ori a unei hidrocefalii. De asemenea, rare sunt situatiile de crestere sau scadere idiopatica (adica in absenta vreunei modificari structurale, vizibila la RMN) a presiunii la nivel cerebral, iar dovedirea acestei suferinte este dificila. Hipertensiune intracraniana se poate produce prin modificarile inflamatorii secundare unei crize epileptice, explicand cefaleea dupa criza. Iar in unele malformatii, cum este malformatia Chiari, hernierea cerebelului poate genera durere. In encefalite sau meningite, durerea de cap este de obicei primul simptom alarmant.

Cresterea tensiunii arteriale poate de asemenea sa determine durere de cap, mai ales daca se instaleaza encefalopatia hipertensiva, prin persistenta unor valori tensionale ridicate o perioada mai indelungata.

Dincolo de clasificarea internationala a durerilor de cap, in practica medicala, infectiile in sfera ORL (sinuzitele) sau infectiile dentare sunt cauze frecvente de durere de cap. De asemenea, majoritatea persoanelor peste 40 de ani prezinta semne de spondiloza cervicala, astfel ca in prezenta unei dureri cervicale sau occipitale (in spatele capului) prezentarea spondilozei ca fiind cauza durerii este un bilet usor de iesit din explicatiile cauzelor durerilor de cap.

Din experienta practica, desi este o explicatie mult mai greu de digerat de pacienti, stilul de viata dezordonat, consumul scazut de apa (cafeaua si sucurile nu reprezinta modalitati eficiente de hidratare!), alimentatia haotica prin episoadele frecvente de hipoglicemie si stilul de viata sedentar ce permite aparitia contracturilor musculare prin mentinerea unor pozitii vicioase, problemele de somn, acestea mentin si cresc severitatea durerilor de cap cronice. De aceea, atunci cand sesizam o durere de cap prima intrebare este: am baut apa azi? A doua, m-am odihnit bine in ultimele nopti? A treia, am mancat azi corect? Mananc corect de obicei? A patra, cand am facut ultima data miscare sustinuta? Sau de cand nu m-am ridicat de pe acest scaun? Sau cu ochii din calculator?... si undeva, a n-a intrebare este: nu cumva am o tumora cerebrala? Daca prima intrebare este despre o tumora, cel mai probabil suferiti de anxietate si atunci ne cam intoarcem la intrebarea a doua.

Persoanele ce sufera de dureri cronice de cap din diverse cauze usor corectabile, sau migrena (cefalee primara) pot suferi si dureri de cap acute, generate de o cauza mai grava a durerii, ce necesita tratament imediat. Particularitatile care trebuie sa atraga atentia sunt:

-durere brusca, severa, avand caractere diferite de cele anterioare,

-cresterea frecventei durerilor anterioare,

-varsta peste 50 de ani,

-aparitia altor semne neurologice: vedere dubla, scaderea fortei musculare, de exemplu.

-asocierea cu existenta unei afectiuni sistemice (HTA, boli autoimune etc)

Acest articol nu reprezinta o enumerare exhaustiva a cauzelor durerilor de cap, ci o trecere in revista a unor cauze posibile, unele fiind corectabile prin modificarea stilului de viata. Consultatia neurologica este necesara daca cefaleea prezinta unele dintre particularitatile de mai sus.

Daca suferiti de cefalee cronica, repetata, este util sa va completati un jurnal pentru a putea vedea daca exista asociere repetata intre anumite evenimente, alimente, aspecte ale stilului de viata si durerile de cap. Veti putea astfel sa corectati comportamentul pentru a impiedica reaparitia acestor dureri.