Cafeina, marker de boala Parkinson

Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa al carei diagnostic se stabileste pe criterii clinice, adica pe recunoasterea anumitor tulburari de miscare (tremor, lentoare in miscare, rigiditate, tulburari de echiibru). Desi putem defini gravitatea bolii prin diferite scale si chestionare, nu avem niste teste usor de administrat, cuantificabile care sa poate indica diagnosticul.

Evaluarile imagistice (tomografie cerebrala, RMN cerebral) au numai rolul de a exclude alta patologie ce ar explica simptomele. DAT-SPECT (forma de imagistica functionala ce ilustreaza captarea unui trasor- transportor de dopamina) poate fi utila in diferentierea de alte cauze de distonie sau tremor, in timp ce testarea genetica are rol diagnostic in cazuri selectionate. Recent, un studiu a gasit un marker ce poate fi testat in sange pentru un diagnostic precoce al bolii Parkinson, cafeina si metabolitii acesteia.

Rolul neuroprotector al cafeinei este cercetat si documentat in ultimii ani. In Japonia, cercetatorii s-au concentrat asupra nivelului cafeinei in sange si au observat ca valorile cafeinei sunt reduse la persoanele cu boala Parkinson comparativ cu persoanele sanatoase. Au fost monitorizate si nivelurile metabolitilor acesteia, paraxantine, teofilina si teobromina, care sunt de asemenea scazute in boala Parkinson. Rezultatele lor demonstreaza ca utilizarea acestor analize permite diagnosticul precoce al bolii Parkinson, cu o sensibilitate de 77%.

 De asemenea, s-a observat ca valorile sanguine scazute ale cafeinei si metabolitilor acesteia se asociaza cu manifestari motorii mai severe atunci cand se compara valorile la pacienti cu boala Parkinson.

 Deoarece toti pacientii erau consumatori de cafea pe durata studiului, concluzia cercetatorilor a fost ca o problema de absorbtie intestinala a cafeinei ar determina aceasta diferenta. Ramane de demonstrat daca nivelurile scazute de cafeina la nivel sanguin sunt cele ce permit aparitia manifestarilor de boala Parkinson sau o problema de absorbtie la nivel intestinal ar fi asociata tulburarilor neurodegenerative ale bolii.

 Rezultatele prezentate au fost obtinute pe loturi mici de pacienti, intr-un singur centru de cercetare si acestea nu sunt teste validate sau utilizate in prezent in practica, insa rezultatele promit noi abordari in boala Parkinson, atat in diagnostic cat si in plan terapeutic. Pentru un diagnostic corect de boala Parkinson, stadializare si tratament personalizat este necesar un consult neurologic si o evaluare clinica structurata a tuturor tulburarilor posibile.