Primul ajutor in criza epileptica

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

 

Criza epileptica este o manifestare ce apare brusc, aparent din senin. Ea este consecinta unor descarcari bruste de impulsuri la nivel cerebral, o activare spontana a unui grup de neuroni.  Uneori, aceasta activare incepe sincron in intreg creierul, alteori dintr-un singur focar se extinde rapid in intreg creierul.

Secundar furtunii de impulsuri, de comenzi, persoana afectata poate face o criza tonico-clonica generalizata: cade la pamant, intregul corp “se rigidizeaza”, practic creste tonusul muscular generalizat putand atinge si muschii respiratori, ceea ce face ca inclusiv respiratia sa fie intrerupta cateva secunde. De obicei, urmeaza apoi contracturi dezorganizate, miscari haotice bruste cu maini sau picioare, ceea ce numim convulsii /clonii. Acest “tsunami” electric se opreste spontan in cateva secunde-minute, iar persoana cu epilepsie isi revine treptat la starea de constienta, desi de cele mai mult ori este confuza si nu poate relua functiile normale imediat. In unele cazuri, tsunami-ul electric continua si crizele se succed fara intrerupere, acesta este status epileptic, o urgenta medicala. In acest caz, pacientul necesita ingrijiri medicale speciale deoarece prelungirea perioadei de “scurtcircuitari” in activitatea neuronala poate duce la distrugerea unor neuroni.

In consecinta, ca martor al unui episod de epilepsie trebuie doar sa te asiguri ca persoana afectata este in siguranta in timpul episodului de ” inconstienta”, nu se loveste si ca dupa episod ramane in siguranta pana cand isi revine pentru a-si purta singur de grija.

NB: pozitia de siguranta: pacientul intors pe o parte (preferabil partea dreapta), cu piciorul si bratul de deasupra (stangul) indoite peste celalalte (cele drepte) astfel incat sa mentina stabila pozitia culcat pe o parte.

 

Indicatiile simple ale Swiss League Against Epilepsy sunt:

1. Prevenirea traumatismelor/lovirii

Nu pune nimic intre dintii persoanei

Pune-i ceva moale sub cap

Elibereaza centurile stranse

Muta obiectele din jur

Nu incerca sa previi convulsiile

 

2. Suna Ambulanta 112 numai daca

Persoana se loveste

Convulsiile dureaza mai mult de 3 minute

 

3. Dupa criza

Pozitioneaza-l in pozitie de siguranta

 

Stai cu persoana ce tocmai a trecut printr-o criza de epilepsie.

 

Primul ajutor in epilepsie

Bazat pe o campanie initiata de Swiss League Against Epilepsy 

Sursa: https://www.epi.ch/en/about-epilepsy/key-facts/campaign/