Interpretare EEG

Electroencefalograma este inregistrarea activitatii electrice a creierului. EEG ne permite sa vedem unde exista activitate excesiva (focar epileptic), acesta fiind un semn al unei functionari eronate cerebrale. Pot exista si modificari epileptiforme ce nu semnifica neaparat epilepsie.

Neuronii sunt celulele functionale in intregul sistem nervos. Acestia comunica intre ei prin semnale chimice (neuromediatori), insa impulsurile nervoase sunt conduse de-a lungul terminatiilor prin mici cuante de curent electric. Prin tehnici de explorare neurofunctionala (electroencefalografie, electromiografie), putem inregistra si masura amplitudinea activitatii electrice nervoase.

Prin EEG, inregistram la nivelul scalpului activitatea electrica a centrilor nervosi din creier. Deoarece exista o permanenta functionare si comunicare intre neuroni, toate inregistrarile se prezinta sub forma unor unde ce reprezinta pulsurile de curent electric. Ne putem imagina aceasta activitate cerebrala precum undele create de aruncarea unei pietre intr-o apa linistita. Asadar, pentru orice creier vom obtine o inregistrare de unde electrice cerebrale.

Inregistrarea EEG standard se face “in repaus”, adica atunci cand individul nu face nici o miscare, nu primeste stimuli senzitivi (nu misca mana pentru a atinge o suprafata sau a recunoaste un obiect), nu primeste stimuli vizuali (sta cu ochii inchisi), ideal nu primeste nici stimuli auditivi (mediu linistit). Observam astfel o harta a activitatii electrice “de repaus”. Ideal, vom descrie un descrie un ritm de fond, alfa, inregistrat in derivatiile posterioare, adica unde cu o frecventa de 8-12 unde/secunda observate de electrozii din zona occipitala (la ceafa). Undele EEG sunt denumite grafoelemente, deoarece ele sunt o reprezentare grafica.

Atunci cand grupuri neuronale sunt lezate, acestea vor descarca impulsuri electrice dezorganizat sau excesiv (mai mult decat normal) sau mai rar (cu o frecventa mai mica), rezultand unde mult mai ample, mai rapide sau mult mai lente. Aceste modificari se numesc grafoelemente epileptiforme. S-a observat ca diferite tipuri de leziuni genereaza anumite modificari electrice identificabile pe EEG.

Cand un grup de neuroni descarca rapid, simultan impulsuri electrice, EEG va inregistra unde ascutite, ce se succed rapid, urmate de altele lente, ample. Acesta este aspectul caracteristic al unei crize epileptice pe electroencefalograma. Daca pacientul prezinta in timpul inregistrarii un episod clinic banuit a fi criza de epilepsie si se observa aceste descarcari caracteristice, atunci avem certitudinea unei crize epileptice si putem afirma clar diagnostic de epilepsie. 

Cand unul sau mai multe grupuri de neuroni sunt activati si descarca periodic informatii electrice, semnaland ca exista o problema in functionarea lor, vom observa pe EEG, aceasta “oboseala” prin unde mai lente, ce apar periodic, dar mai rar decat in ritmul normal. Aceste unde sunt de obicei ceva mai ample decat ritmul normal alfa si ele pot indica sediul leziunii sau pot fi observate generalizat, insemnand o disfunctie cerebrala  bilateral. Acestea sunt descarcari epileptiforme sau grafoelemente epileptiforme. Desi denumirea poate crea confuzie cu un diagnostic de epilepsie, ele nu se traduc intotdeauna prin diagnostic de epilepsie. Acestea pot aparea cand sunt tumori cerebrale, inflamatii, infectii in creier. De asemenea, pot aparea daca exista o problema hormonala sau metabolica ce influenteaza activitatea neuronilor.

 Uneori, pe EEG sunt prezente astfel de unde excesiv de ascutite, rapide sau mai lente, fara a avea un corespondent patologic clar (fara a fi semnele unei afectiuni), le denumim grafoelemente epileptiforme benigne. Inregistrarea electroencefalografica este o investigatie ce trebuie interpretata in context clinic.

In concluzie, EEG este un instrument util in afirmarea unui diagnostic daca exista un deficit, o problema neurologica ce trebuie definita. Electroencefalograma ajuta medicul neurolog sa decida un diagnostic.

Modificarile epileptiforme observate pe EEG ajuta in diagnosticul unei epilepsii, dar si in encefalopatii, tulburari de memorie sau de gandire. EEG este un instrument complementar unei consultatii de neurologie.

dr Ruxandra Borindel

www.CMNeuro.ro