Leziunile demielinizante pe RMN cerebral

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Deseori pe interpretarea unui RMN cerebral intalnim denumirea de leziuni demielinizante. La o simpla cautare, primele 50 de rezultate pe motoarele de cautare sunt despre scleroza multipla si, mai nou, despre miraculoasele efecte ale vitaminei D.

Ce sunt leziunile demielinizante?

Acestea reprezinta distrugere a tecii de mielina a neuronilor.

Neuronii sunt celulele functionale ale sistemului nervos. Ei sunt alcatuiti dintr-un corp celular si prelungiri multiple, dendrite si axoni. Prin intermediul prelungirilor, neuronii comunica intre ei. Acestia formeaza grupuri si retele “de colaborare” in intregul sistem nervos pentru a comanda si controla functiile intregului organism. Informatia neuronala circula sub forma de curent electric de-a lungul prelungirilor. Aceste terminatii nervoase sunt acoperite cu o teaca protectoare de mielina, care izoleaza “cablurile” neuronale si permite o conducere rapida si eficienta a informatiilor/ curentului electric. Mielina este produsa de celule gliale speciale.

Atunci cand teaca de mielina este distrusa, aspectul observat se numeste leziune demielinizanta. Neuronii ce pierd partial sau total tecile de mielina conduc impulsurile mult mai incet sau deloc, ceea ce determina probleme neurologice. Distrugerea tecii de izolare poate sa apara in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii) si atunci vedem leziuni demielinizante pe RMN cerebral. De asemenea, poate fi distrusa teaca de mielina a nervilor periferici si modificarea functionarii nervilor o putem masura prin studiile de conducere nervoasa.

Cum apar leziunile demielinizante?

Celulele producatoare de mielina pot fi afectate in infectii, inflamatii, ischemie sau cand se formeaza tumori.

Cu alte cuvinte, ele pot fi distruse in cadrul inflamatiei dintr-un proces infectios sau atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi impotriva celulelor proprii ale organismului, in afectiuni autoimune. Ca orice alta celula, acestea pot fi afectate de lipsa fluxului sanguin, cum se intampla in infarcte, atunci cand vase de sange se pot infunda cu cheaguri de sange sau placute de aterom. In acest caz, in leziunile vasculare sunt afectati si neuronii din regiunea respectiva, insa in afectarile de vase mici aspectul poate fi descris tot ca leziuni demielinizante, oarecum desemnand “cicatrice”. Pe RMN cerebral, leziunile demielinizante le observam in regiunile cerebrale prin care trec preponderent fibrele nervoase si nu gasim centri neuronali.

In principiu, atunci cand citim o interpretare RMN cerebral cu prezenta unor leziuni demielinizante ne gandim imediat la afectiunile demielinizante, dintre care cea mai populara este scleroza multipla. Este important de retinut ca in scleroza multipla leziunile au o anumita dispozitie, anumite caracteristici definitorii. Pe de alta parte, dupa 60 de ani, la persoanele cu hipertensiune arteriala netratata, cu diabet zaharat sau hipercolesterolemie este mai probabil ca descrierea de leziuni demielinizante sa se refere la leucoencefalopatie vasculara, adica multiple mici afectari ischemice determinate de ateroscleroza.

La adultii tineri, deseori sunt descrise leziuni demielinizante unice la nivel cerebral. De cele mai multe ori acestea sunt “cicatrice” ale unor evenimente inflamatorii sau vasculare ce raman fara un diagnostic clar si nu dau simptome. Se recomanda de obicei monitorizare RMN in aceste cazuri.

Care sunt semnele date de leziunile demielinizante?

Nervii care pierd portiuni din teaca de mielina functioneaza deficitar, conduc mai lent sau blocheaza conducere impulsurilor eletrice, semnalelor nervoase. Astfel, semnele afectiunilor demielinizante depind de sediul distrugerilor.

Putem vorbi de mononevrite. Adica anumiti nervi sunt afectati izolat, de exemplu, nerv optic (tulburari de vedere, in mod caracteristic, vederea colorata este afectata), nerv acustico-vestibular (tulburari de echilibru sau de auz).

De asemenea, la nivel cerebral pot fi afectate fibrele ce conduc sensibilitatea (in creier exista multiple cai ale sensibilitatii, pentru integrarea multimodala), astfel simptomele pot varia de la scaderea sensibilitatii intr-o regiune a corpului pana la senzatii de amorteli si furnicaturi sau durere, uneori durerea are caracter de durere neuropata (arsura, curent electric). Pot fi afectate fibrele ce conduc impulsurile motorii si atunci observam scaderea fortei musculare intr-un brat sau picior. Deoarece distrugerile se intampla parcelar in mai multe regiuni, simptomele pot fi prezente simultan in mai multe segmente ale corpului, insotite de stare de oboseala generalizata.

Foarte important de retinut este ca atunci cand avem simptome de furnicaturi, dureri, amorteli in diferite regiuni ale corpului, iar pe RMN cerebral nu evidentiem acele leziuni demielinizante probabilitatea unui diagnostic de scleroza multipla este nula. Fenomenele mentionate putand fi generate si de suferinta difuza/generalizata a fibrelor nervoase cele mai subtiri, care conduc sensibilitatea pentru durere.

In ceea ce priveste leziunile demielinizante, in consultarea literaturii de pe piata libera a internetului este important sa retinem ca notiunea de afectiune demielinizanta nu se suprapune 100% cu notiunea de leziune demielinizanta.

Leziunile demielinizante reprezinta un fenomen de “scleroza” (de distrugere) insa exista o multitudine de cauze pentru acestea, scleroza multipla fiind doar una dintre etiologiile posibile.

In ceea ce priveste literatura despre scleroza multipla, este important sa retinem ca aceasta este diferita de scleroza laterala amiotrofica. Procesul de scleroza (cicatrice/distrugere) se intampla in celule diferite, iar evolutia si prognosticul sunt mult diferite.

 

 dr Ruxandra Borindel

@CMNeuro2020