Polineuropatia senzitivo-motorie se manifesta prin amorteli si furnicaturi la picioare. Evolutia poate fi catre deficite motorii sau dificultati la mers. Polineuropatie senzitivo-motorie poate fi determinata de cauze genetice, de afectiuni autoimune sau tulburari de metabolism.
Ce cauze poate avea polineuropatia?
Unele tulburari metabolice pot determina polineuropatie. Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin niveluri crescute de zahar in sange- hiperglicemie. Din motive incomplet elucidtate, cresterea continutului de zahar in sange are efect toxic asupra fibrelor nervoase. Polineuropatia diabetica determina o pierdere axonala progresiva. Diabetul zaharat este cea mai frecventa forma de polineuropatie senzitivo-motorie axonala cronica.
De asemenea, deficitele vitaminice pot zadarnici functionarea corecta a nervilor. Deficitul de vitamina B12, de exemplu, poate determina atat polineuropatie senzitiva cat si afectare la nivelul maduvei spinarii, degenerare spinala subacuta combinata. Prezentarea este similara cu amorteli si furnicaturi in talpi si picioare, ce progreseaza ascendent catre maini. Deficitul de vitamina B12 afecteaza si functionarea neuronilor de la nivel cerebral, generand o forma de dementa sau tulburare cognitiva, atunci cand deficitul este de lunga durata. Simptomele polineuropatiei senzitive dispar complet la corectarea deficitului, insa tulburarea cognitiva nu este complet reversibila.
Sindromul Guillain-Barre este exemplu de polineuropatie autoimuna, in care organismul secreta autoanticorpi impotriva structurilor nervoase sau gliale. Aceasta are o evolutie rapida, putandu-se ajunge la tetraplegie in 3 saptamani de la debut, in formele grave. Insa evolutia sindromului Guillain-Barre este de obicei autolimitata, adica procesul de distructie se opreste de la sine. Teaca de mielina este frecvent afectat in acest sindrom, iar dupa oprirea procesului distructiv, celulele gliale reiau productia de mielina, ceea ce permite re-izolarea fibrelor nervoase si recuperarea facila a deficitului motor.
O forma de polineuropatie genetica este boala Charcot-Marie-Tooth. Aceasta este determinata de o modificare genetica mostenita a functionarii neuronilor sau formarii tecii de mielina. Polineuropatia Charcot-Marie-Tooth are o evolutie lenta, progresiva de-a lungul anilor- zecilor de ani catre deficit motor, atrofie musculara, dificultati la deplasare.
In vreme ce 50-60% dintre polineuropatiile senzitivo-motorii sunt determinate de dezechilibrul glicemic din diabetul zaharat, 10% dintre cazuri sunt determinate de deficite vitaminice, alte 10% de afectiuni autoimune, insa multe dintre suferintele neuropate periferice raman inca de cauza neelucidata.
Cu ajutorul EMG se afirma diagnosticul de polineuropatie, iar pentru aflarea cauzei acesteia este necesar un consult la neurolog.