Durerea neuropata se poate prezenta ca senzatie de furnicatura, piscatura sau arsura. Acestea sunt fenomene subiective, echivalente de durere. Caracterul si intensitatea disconfortului sunt dependente de toleranta individului la durere si se coreleaza mai slab cu severitatea neuropatiei periferice.
Furnicaturile in picioare sunt consecinta pierderii functiei normale a fibrelor senzitive de a informa creierul despre pozitia corpului, despre suprafata pe care calcam. In consecinta, atunci cand trebuie sa coordoneze o miscare, creierul isi va cauta informatii complementare de la ochi sau aparatul vestibular din urechea interna. De asemenea, creierul emite semnale de alarma, durere sau echivalente de durere – cum sunt senzatiile de furnicare, piscare sau arsura.
In neuropatia senzitiva, vorbim despre durere neuropata. Este durere generata de modificarile nervilor si se poate manifesta prin orice fel de senzatie subiectiva.
Durerea este un fenomen subiectiv, pe care numai individul afectat o poate descrie. Un observator independent poate cel mult sa identifice cat de tare il deranjeaza pe individ acea durere, cuantificand-o prin scala durerii. Intotdeauna cand avem ceva de imbunatatit, ne trebuie un martor, de aceea este importanta o evaluare a tuturor caracteristicilor durerii sau disconfortului la inceputul terapiei. (poza articolului- scala durerii).
Pe de alta parte, este important sa intelegem ca furnicaturile sau disconfortul sunt senzatii subiective. Adica acestea sunt semnale de alarma emise de creier, in raport si cu suferintele fizice anterioare. Intensitatea resimtita a durerii depinde de toleranta fiecarui individ la durere! Pentru ca alarmele sale sa nu fie ignorate, in creier exista anumite circuite de feed-back ale durerii. Acestea inchid senzatia daca este rezolvata cauza sau o amplifica daca nu este rezolvata cauza ori daca leziunile progreseaza.
Cum poti diminua durerea?
In cazul neuropatiei senzitive, un mic truc pentru a pacali circuitele de feedback este suprastimularea terminatiilor senzitive. Astfel, in unele forme de afectare, poate fi utila aplicarea de solutii cu ardei iute/capsaicina ori cu mentol. Acestea genereaza senzatie intensa de caldura, respectiv de racorire, pe care creierul le interpreteaza ca reluare a functiei senzitive normale. Aceasta este o masura temporara de linistire, caci functia senzitiva este in continuare deteriorata si impiedica coordonarea corecta a miscarilor, ceea ce genereaza declansarea unei noi alarme ce intra in circuitele de feedback central al durerii.
O alta solutie este administrarea unor solutii anestezice, al caror efect este de asemenea temporar si perfuziile de lidocaina trebuie repetate periodic. Stimularea cu curent electric a regiunilor afectate poate avea acelasi efect de simulare a functionarii corecte a sistemului nervos periferic. In prezent, se comercializeaza mai multe astfel de tehnici de stimulare electrica, insa eficienta lor este variabila.
Pentru a trata durerea neuropata, putem actiona si direct asupra cailor centrale ale durerii. Medicatia larg utilizata in acest sens este antiepileptica sau antidepresiva. Carbamazepina, Gabapentina sau pregabalina poarta eticheta de antiepileptice. Duloxetina, amitriptilina sunt comercializate ca medicamente antidepresive. Folosim acesti agenti pentru rolul lor de a influenta comunicarea dintre neuroni, prin mimarea anumitor mediatori si activarea unor receptori sau pentru capacitatea lor de a deschide anumite canale ca si cum neuromediatorul unui neuron a comunicat cu receptorul urmatorului. Medicatia antidepresiva utilizata in durerea neuropata are in plus avantajul actiunii asupra centrilor nervosi corticali de control al durerii, in anumite zone in care se proceseaza atat durerea emotionala cat si cea fizica.
In cazul unei neuropatii periferice, avem mai multe provocari de depasit. Pe de o parte, trebuie sa redam functionalitatea individului, sa diminuam senzatiile dureroase si sa imbunatatim capacitatea nervilor periferici de a capta informatiile necesare creierului. Pe de alta parte, trebuie sa aflam cauza subtierii nervilor si sa o tratam pentru a opri evolutia bolii. Managementul neuropatiei periferice si al durerii neuropate presupune colaborarea coordonata a neurologului, knetoterapeutului si pacientului.