emg brate

Durerea cervicala (in ceafa)

Durere cervicala (in ceafa), intr-un brat sau mana ori senzatie de curent electric ce iradiaza in umar pe brat poate fi determinata de hernie de disc cervical. Uneori pot fi prezente amorteli sau slabiciune musculara in mana sau brat. Rareori, durerea poate iradia in ambele brate sau la nivelul membrelor inferioare.

Localizarea durerii ne poate oferi informatii despre segmentul cervical afectat. De obicei, hernia de disc se produce secundar unui traumatism sau lovitura la nivel cervical (la nivelul gatului). Cel mai frecvent, hernierile se produc intre vertebrele C5-C6 si C6-C7, afectand radacinile nervoase C6 si C7. In acest caz, semnele si simptomele pot fi:

 • Durere la nivelul gatului posterior, in spate, in umar, la nivel scapular
 • Parestezii (amorteala, furnicaturi) in regiunile laterale sau posterioare ale antebratului, pe fata laterala a mainii si in degetele mic, inelar si mijlociu
 • Principalele miscari afectate sunt flexia sau extensia cotului, flexia sau extensia pumnului. Pot aparea dificultati si la abductia umarului (ridicarea bratului).
 • La examinare clinica, medicul poate observa diminuarea unor reflexe (tricipital sau brahioradial).

In cazul unei hernii de disc cervicale, diagnosticul de certitudine se afirma dupa examinarea imagisticii prin RMN de coloana cervicala. Iar examenul electrodiagnostic (electromiografic) aduce informatii suplimentare privind gradul de leziune al radacinilor nervoase cervicale implicate.

Tratamentul poate presupune imobilizarea coloanei cervicale, kinetoterapie, medicatie antiinflamatorie sau chiar interventie chirurgicala deschisa ori minim invaziva.

In situatia in care apar durere de brate, parestezii sau scaderea fortei musculare la nivelul bratelor este in primul rand important sa excludem cauze mai grave de afectare a radacinilor sau maduvei spinarii la nivel cervical, inflamatorii sau tumorale si sa excludem afectari musculare (miopatii) ce pot debuta la nivelul umerilor si bratelor. Semnele ce atrag atentia asupra unei alte afectiuni sunt:

 • Febra, frisoane, transpiratii nocturne
 • Scadere in greutate
 • Istoric de artrite inflamatorii sau infectii sistemice, tuberculoza, HIV sau utilizarea de droguri intravenoase
 • Durere ce nu cedeaza la antiinflamatoare
 • Durere la palparea coloanei vertebrale
 • Adenopatii cervicale
 • Manifestari aparute simetric bilateral.

Astfel, bilantul complet pentru decelarea cauzei durerilor de brate poate include si analize de laborator (probe inflamatorii, analize uzuale, markeri ai unor afectiuni autoimune sau infectioase, markeri de afectare musculara) si CT toracic.

Imagine: RMN – mielita cervicala, hernii de disc C3-C4, C4-C5, C5-C6; EMG – traseu dintr-un muschi care a pierdut fibre nervoase (denervare) si a creat noi conexiuni din fibrele ramase viabile (denervare)

La CMNeuro va putem oferi consultatie neurologica pentru stabilirea bilantului diagnostic optim si investigatii electromiografice ce permit stabilirea gradului de afectare a nervilor periferici.