Hemangioamele vertebrale sunt cele mai frecvente tumori primare ale coloanei vertebrale. Hemangiomul este o dezvoltare aberanta a structurilor vasculare normale. Majoritatea sunt asimptomatice, insa in unele cazuri pot determina semne neurologice.
Daca ai un hemangiom vertebral, cel mai probabil a fost descoperit intamplator pe un RMN de coloana vertebrala (la nivel toracal, cervical, lombar sau sacrat). Imaginea sa este hiperintensa T1 (adica mai deschisa la culoare pe fundalul inchis la culoare al corpului vertebral) si hiperintensa T2. Poate ocupa intreg corpul vertebral sau, mai frecvent, numai o mica parte din acesta. Si rareori este simptomatic, adica rareori este cauza acuzelor la nivelul coloanei.
Ce este hemangiomul vertebral?
Hemangiomul vertebral este o tumora benigna observata la nivelul corpului vertebral. Tumora benigna inseamna ca este o proliferare de tesut, care nu se extinde agresiv, ca nu creste rapid. Nu sunt neoplasme adevarate, tumori cu potential malign ci mai degraba malformatii de dezvoltare sau harmatoame.8 Hemangiomul este cea mai frecventa tumora de coloana vertebrala.
Sunt ca niste mici “lacuri” ce modifica structura trabeculara din corpul vertebral. Hemangioamele vertebrale sunt vase de sange modificate inconjurate de materie grasoasa si trabecule ingrosate 6 si poate fi de mai multe tipuri 5,6
Capilar – o retea radianta de capilare in structura osului
Cavernos- vase mari sau sinusuri ce determina rezorbtia osului
Venoase
Majoritatea sunt la nivelul coloanei toracale (6/10 dintre cazuri), urmat de coloana lombara (3 din 10) si cervical si sacrat, restul 3,4. Majoritatea ocupa corpul vertebral, dar uneori se pot extinde catre structurile osoase posterioare (in 1 din 10 cazuri) 3.
Cat de frecvent este?
Se estimeaza ca au fost observate hemangioame vertebrale la 1-2 din 10 persoane postmortem, la necropsie, mai frecvent la femei. 8 De asemenea, in studiile RMN de coloana vertebrala s-a raportat o frecventa de 27 de cazuri cu hemangioame la fiecare 100 de persoane examinate imagistic, investigatii recomandate de obicei pentru o suferinta la nivelul coloanei vertebrale. 1 In 25-30% dintre cazuri sunt multiple, adica sunt descrise hemangioame pe mai multe vertebre. 3,6
Insa raportarile sustin ca numai 1 din 100 de persoane cu hemangioame vertebrale prezinte simptome/ acuze legate de acestea. 1 De cele mai multe ori, alta este cauza discomfortului sau durerii de spate.
Cine este predispus la hemangioame?
Prevalenta creste cu varsta. (Prevalenta, adica probabilitatea de a decela hemangioame pe imagistica.) 3 Incidenta (probabilitatea de aparitie) este maxima intre 30-50 de ani. Sunt silentioase si raman stabile in timp 7
Sunt rareori observate la copii si sunt de obicei descrise la adulti.
Nu exista dovezi de proliferare rapida si nici de regresie in timp. Aspectul imagistic impune diferentierea de boala Paget (cand este o scleroza a osului, corpului vertebral) si metastaze (cand sunt leziuni puternic vascularizate).5 Majoritatea celor observate sunt de mici dimensiuni, in corpul vertebral. Rareori se pot extinde catre pediculi sau procesul spinos.
Hemangioamele vertebrale sunt de obicei descoperite intamplator pe imagistica de coloana. Avand in vedere numarul mare de RMN coloana vertebrala, acestea sunt de obicei observate pe RMN. Insa pot fi descrise si pe radiografiile simple si pot fi bine caracterizate pe examinarile CT. Pentru a defini clar vasele ce alimenteaza hemangiomul si lua decizia terapeutica optima este necesara angiografia.
Pentru mai multe informatii, poti continua sa citesti aici.
Bibliografie:
1. Vertebral Tumors. Robert Gunzburg, Marek Szpalski, Max Aebi
2. Spine (Orthopaedic Surgery Essentials). Christopher M. Bono and M.D. Garfin, Steven R.
3. Spinal Imaging: Diagnostic Imaging of the Spine and Spinal Cord. AJNR Am J Neuroradiol. 2008 Aug;29(7):e60–1. doi: 10.3174/ajnr.A0984. PMCID: PMC8119166.
4. Imaging in Oncology. Michael A. Blake and Mannudeep K. Kalra
5. Magnetic Resonance Imaging of Bone and Soft Tissue Tumors and Their Mimics: A Clinical Atlas (Series in Radiology Book 20). A.M.A. de Schepper and A.D. Degryse
6. Atlas of Head/Neck and Spine Normal Imaging Variants. Alexander McKinney, Zuzan Cayci, et al.
7. WFNS Spine Committee Textbook on Thoracic Spine. PS Ramani, Marcos Masini, et al (2020)
8. Bone Marrow MRI: A Pattern-Based Approach. Lia Angela Moulopoulos and Vassilis Koutoulidis (2014)
9. Goraya G S, Singhal S, Paul B S, et al. (January 24, 2022) Aggressive Vertebral Hemangioma: The Mystery of Spastic Legs Unveiled by a Purple Shoulder. Cureus 14(1): e21568. doi:10.7759/cureus.21568