Dificultatile la mers, tulburarile de memorie si incontinenta urinara pot reprezenta fenomene secundare degenerarii cerebrale cu inaintarea in varsta, insa atunci cand acestea progreseaza rapid, vizibil, pot fi rezultatul unei hidrocefalii interne, hidrocefalie cu presiune normala.
Hidrocefalie se refera la “apa din cap”, „hidro”, adica apa si „cefalus”, referindu-se la cap. Este o afectiune în care excesul de lichid cefalorahidian (LCR) se acumuleaza în ventriculi (cavitatile care contin lichide) ale creierului si poate creste presiunea în cap. Desi hidrocefalia este adesea descrisa ca „apa in creier”, „apa” este de fapt LCR - un fluid limpede care înconjoara creierul si maduva spinarii. Lichidul cefalorahidian are trei functii cruciale:
- Actioneaza ca un „amortizor” pentru creier si maduva spinarii;
- Actioneaza ca un vehicul pentru furnizarea de substante nutritive catre creier si îndepartarea deseurilor; si
- Curge între craniu si coloana vertebrala pentru a regla modificarile de presiune din creier.
Un adult mediu produce aproximativ 400 ml LCR zilnic. Cand o leziune sau boala modifica circulatia LCR, unul sau mai multe ventricule se maresc pe masura ce LCR se acumuleaza. La un adult, craniul este rigid si nu se poate extinde, astfel încat presiunea din creier poate creste.
Hidrocefalia este o afectiune cronica. Poate fi controlata, dar de obicei nu se vindeca. Cu un tratament precoce adecvat, totusi, multi oameni cu hidrocefalie duc o viata normala, cu unele limitari.
Hidrocefalia poate aparea la orice varsta, dar este cea mai frecventa la sugari si adulti cu varsta de 60 de ani si peste. Afecteaza barbatii si femelele adulte, precum si persoanele de rase diferite, aproximativ în mod egal. Expertii considera ca hidrocefalia cu presiune normala reprezinta cinci pana la sase procente dintre toate cazurile de dementa.
Hidrocefalia cu presiune normala (HPN) rezulta din blocarea treptata a cailor de drenare a LCR în creier. Ventriculii se maresc pentru a face fata volumului crescut de LCR, comprimand astfel creierul din interior si în cele din urma deteriorand sau distrugand tesutul cerebral. HPN isi datoreaza numele faptului ca ventriculii din interiorul creierului se maresc cu o crestere mica sau deloc a presiunii. Cu toate acestea, numele poate fi inselator, deoarece presiunea LCR a unor pacienti fluctueaza de la mare la normal la scazuta atunci cand este monitorizata.
HPN poate aparea ca rezultat al leziunii craniene, chirurgiei craniene, hemoragiei, meningitei sau unor tumori. Din pacate, cauza majoritatii cazurilor de HPN este necunoscuta, diagnosticul ramanand de hidrocefalie cu presiune normala idiopatica. Dificultatea diagnosticului rezulta din faptul ca unele dintre simptomele HPN sunt similare cu efectele procesului de îmbatranire, precum si cu boli precum Alzheimer si Parkinson. Majoritatea populatiei HPN are mai mult de 60 de ani si multi dintre acesti oameni cred ca simptomele lor fac parte doar din procesul de îmbatranire. Din pacate, multe cazuri nu sunt recunoscute, nu sunt niciodata tratate corespunzator sau sunt diagnosticate gresit.
Simptome ale hidrocefaliei cu debut la adulti
- Tulburari de mers (dificultati de mers)
- Dementa sau uitare
- Probleme de control al vezicii urinare (pe masura ce starea progreseaza)
- Dureri de cap
- Greata
- Dificultati de concentrare a ochilor
- Mers sau mers nesigur
- Slabiciune a picioarelor
- Caderi bruste
- Iritabilitate
- Somnolenta
- Schimbare de personalitate si comportament
- Convulsii
Mersul la multi pacienti cu HPN este foarte distinctiv: cu baza larga de sustinere, cu pasi mici si impleticiti. Uneori sunt dificultati la ridicarea picioarelor, ca si cum picioarele lor ar fi lipite de pamant. Este posibil sa aiba dificultati în urcarea si coborarea scarilor si bordurilor si, prin urmare, cad frecvent. Tulburarea mersului este adesea primul simptom cel mai evident. Aceste tulburari variaza în severitate, de la un dezechilibru usor pana la incapacitatea de a sta în picioare sau nu mai pot merge deloc.
Simptomele HPN se agraveaza de obicei în timp, daca starea este lasata netratata. Pacientii cu HPN netratata si avansata pot prezenta convulsii, care se pot agrava progresiv. Problemele de control al dementei si / sau vezicii urinare apar de obicei dupa tulburari ale mersului pe masura ce starea progreseaza. Dementa usoara poate fi descrisa ca o pierdere a interesului pentru activitatile zilnice, uitare, dificultati în a face fata sarcinilor de rutina si pierderea memoriei pe termen scurt.
Problemele de control al vezicii urinare implica de obicei dificultati de urinare cu mictiune imperioasa sau polakiurie în cazurile usoare. Cu toate acestea, în cazuri severe, poate rezulta o pierdere completa a controlului vezicii urinare (incontinenta urinara). Polakiurie este necesitatea de a urina mai mult decat de obicei, mai frecvent decat de obicei. Mictiunea imperioasa este o nevoie fizica puternica si imediata de a urina. Aceasta dorinta este uneori atat de puternica încat nu poate fi controlata, ducand la incontinenta.
Atunci cand un pacient prezinta triada: tulburari de memorie, deficiultati la mers, incontinenta urinara, bilantul complet include testarile neuropsihologice, neurofiziologice si urodinamice pentru cuantificarea dificultatilor, iar imagistica cerebrala prin RMN permite diagnosticul de hidrocefalie. Daca exista a ameliorarea cuantificabila (prin repetarea testelor de evaluare a simptomelor) a deficitelor dupa punctie lombara evacuatorie, se indica sunt ventriculo-peritoneal, sau ventriculo-pleural, o interventie chirurgicala care permite scurgerea lichidului cefalorahidian in cavitatea pleurala sau peritoneala, nemaidepinzand de absorbtia normala in spatiul arahnoidian.
Interventia de sunt ventricular este o interventie neurochirurgicala despre care primiti informatii de la medicul dvs inainte de a lua o decizie in acest sens.
Prognosticul pentru hidrocefalie depinde de cauza, de amploarea simptomelor si de oportunitatea diagnosticului si a tratamentului. Unii pacienti prezinta o îmbunatatire dramatica cu tratamentul, în timp ce altii nu. În unele cazuri de HPN, dementa poate fi inversata prin plasarea suntului. Alte simptome precum durerile de cap pot disparea aproape imediat daca simptomele sunt legate de presiunea crescuta. Rata de succes variaza de la 25 la 74 % pentru cazurile de HPN în care cauza sa este necunoscuta.
În general, cu cat este diagnosticata mai devreme hidrocefalia, cu atat sunt mai mari sansele unui tratament de succes. Cu cat simptomatologia a fost mai indelungata, cu atat este mai putin probabil ca tratamentul sa aiba succes. Din pacate, nu exista o modalitate exacta de a prezice cat de reusita va fi operatia pentru fiecare individ. Unii pacienti se vor îmbunatati dramatic, în timp ce altii vor ajunge la un platou sau vor continua declinul clinic dupa cateva luni, agravand dramatic tulburarile de mers si de memorie, cu intractibilitatea crizelor epileptice cand acestea apar si in cele din urma, ducand la deces.
Este posibil sa apara defectiuni sau defectiuni ale suntului. Supapa se poate înfunda sau presiunea din sunt poate sa nu corespunda nevoilor pacientului, necesitand o interventie chirurgicala suplimentara. În cazul unei infectii, poate fi necesara antibioterapie. Semnele unei defectiuni a suntului includ dureri de cap, probleme de vedere, iritabilitate, oboseala, schimbari de personalitate, pierderea coordonarii, dificultati la trezire sau starea de veghe, revenirea dificultatilor de mers, dementa usoara sau incontinenta. Din fericire, majoritatea complicatiilor pot fi tratate cu succes.
Hidrocefalia cu presiune normala este o situatie particulara in evolutia sanatatii cerebrale la adultul varstnic. Recunoasterea timpurie a semnelor acestora si un bilant riguros pentru definirea si cuantificarea (gradarea deficitelor) preoperator asociat cu punctie lombara cu ameliorare evidenta reprezinta conditiile pentru evolutia satisfacatoare dupa tratamentul neurochirurgical.
Sursa: www.aans.org
Imagine: www.radiopaedia.org