Atrofia cerebrala, indicator dementa?

Dementa, prin tulburarile de memorie si de judecata logica, reprezinta o suferinta deseori asociata cu atrofie cerebrala, in cadrul bolilor neurodegenerative. Atrofie cerebrala denumeste scaderea volumului creierului. Acesta nu este un diagnostic. 

Atrofia cerebrala poate fi descrisa in evolutia tardiva a multor afectiuni ale sistemului nervos. Aceasta poate fi generalizata sau localizata si asociaza de obicei largirea compensatorie a spatiilor lichidiene intracerebrale, ventriculomegalie. In acest caz, cresterea dimensiunilor ventriculilor cerebrali nu este consecinta unui dezechilibru in producerea sau resorbtia lichidului cefalorahidian, adica nu este hidrocefalie. Ventriculomegalia este secundara reducerii volumului “tesutului cerebral”.

Deseori, vorbim despre atrofie in raport cu varsta, la persoane varstnice fara dementa. Pentru a stabili o corelatie intre aspectul cerebral si dementa, este necesara interpretarea corecta si a celorlalte leziuni observabile.

Atrofia generalizata poate fi discreta sau severa si poate fi cuantificata prin diferite scale (acestea nu se folosesc de rutina in interpretarile imagistice, insa) ce permit evaluarea comparativa sau in evolutie a modificarilor observate. De exemplu, scala Pasquier evalueaza imagistic (CT, RMN) caracteristicile morfologice ale lobilor si girilor cerebrali si ventriculilor cerebrali. Astfel, recunoastem 4 grade morfologice de atrofie cerebrala pe fiecare regiune examinata:

0-      Volum normal/ fara crestere in dimensiuni a ventriculilor

1-      Largirea santurilor intergirale/ usoara crestere in dimensiuni a ventriculilor

2-      Scaderea volumului girusurilor cerebrale/ moderata crestere in dimensiuni a ventriculilor

3-     Atrofie severa/ crestere importanta in dimensiuni a ventriculilor

Desi rareori semnalata ca atare, ca un scor global, descrierea radiologica aduce informatii despre aceste elemente morfologice permitand medicului neurolog aprecierea gradului de atrofie.

Cele mai frecvente cauze de atrofie cerebrala generalizata sunt:

  • Varsta
  • Bolile cerebrovasculare
  • Scleroza multipla in stadiul final
  • Abuzul de alcool
  • Abuzul de droguri
  • Starile postraumatism cranio-cerebral
  • Unele afectiuni neurodegenerative

Dementa este un diagnostic eminamente clinic, demonstrat prin testele psihometrice/cognitive. Acestea evalueaza tulburarile de memorie, deficitele de orientare vizuo-spatiala, deficitele de planificare si indeplinire a unor sarcini si starea emotionala a pacientului. Evaluarea unui pacient cu dementa presupune notarea dificultatilor motorii, vizuale sau auditive, in cadrul unui examen neurologic.

 

 Pentru stabilirea cauzei tulburarilor cognitive sunt utile analizele de laborator (de exemplu, deficitul cronic de vitamina B12 sau hiponatremia), teste geneticeinvestigatii imagistice (CT sau RMN) sau neurofunctionale (EEG – electroencefalograma).

Testele genetice ne pot arata daca un individ prezinta riscul de a manifesta o boala cu tulburari cognitive (boala Alzheimer, de exemplu), insa prezenta modificarilor genetice nu se coreleaza direct cu starea clinica si de functionare a pacientului in momentul examinarii si nici nu prezic daca persoana respectiva va avea tulburari de memorie invalidante.

De asemenea, modificarile cerebrale observabile pe CT sau RMN apar tardiv in evolutia majoritatii bolilor neurodegenerative. EEG -ul ne poate arata in timp real daca exista modificari ale activitatii cerebrale in corelatie cu deficitele cognitive notate de medicul neurolog sau daca exista o suferinta cerebrala cu evolutie mai rapida ce poate explica tabloul clinic.

In concluzie, nu exista o corelatie directa intre prezenta unei descrieri de atrofie cerebrala si dementa prezenta sau iminenta. Atrofia cerebrala nu reprezinta neaparat element predictiv pentru dementa.

Daca ai tulburari de memorie sau te ingrijoreaza descrierea unei atrofii cerebrale pe RMN-ul tau cerebral, te asteptam la CMNEURO pentru evaluare, diagnostic, investigatii EEG si consiliere in tulburarile cognitive.

 

 Pentru alte intrebari sau nelamuriri, poti scrie la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.