Un accident vascular cerebral (AVC) determină moartea unor neuroni, prin privarea de sânge sau prin inundarea unei regiuni din creier. AVC-ul se manifestă, de obicei, ca o hemipareză sau baraj verbal. Și totuși, dacă ai trecut printr-un AVC, știi că este mai mult decât atât.
Atunci când se întâmplă un accident vascular cerebral (AVC), o zonă de creier, un grup de neuroni rămâne fără oxigen și glucoză astfel că neuronii mor. Neuronii sunt singurele celule din corp care nu pot funcționa eficient în lipsa oxigenului.
Distrugerea unei regiuni de creier determină inevitabil încetarea bruscă a funcțiilor exercitate de acei neuroni: paralizie, tulburări de mers, incapacitatea de a vorbi sau de a înțelege limbajul, incapacitatea de a distinge senzațiile în anumite părți ale corpului sau tulburări de vedere. Deficitul este direct proporțional cu rolul jucat de acei neuroni în comanda motorie, verbală, în procesare senzitivă, vizuală etc. Severitatea deficitului depinde de asemenea de cu amploarea leziunilor, extinderea ariei de neuroni afectați de ischemie, flux sanguin absent sau redus critic.
Pe de altă parte, orice regiune cerebrală este conectată cu alte regiuni pentru procesarea corectă a informațiilor și comanda cu acuratețe a mișcărilor sau vorbirii, etc. De exemplu, atunci când mergi pe stradă și vezi o pată maro-neagră în calea ta, informația vizuală ajunge la cortexul occipital, în ariile vizuale. Pentru a ști ce este în fața ta, creierul solicită informații din regiunea parietală despre consistența probabilă a unei astfel de pete, aria vorbirii poate aduce informația că este apă sau noroi (îi dă o denumire), aria motorie relevă că zona respectivă este probabil mai moale decât astfaltul. Toate aceste rapide corelații, creierul le execută prin conexiunile bilaterale dintre ariile cerebrale specifice.
Atunci când nu se primește răspuns (grupul de neuroni a murit) dintr-o regiune, se poate întâmpla ca întrebarea să fie reluată din nou și din nou creând premisele unei crize epileptice. De asemenea, se poate ca creierul să creeze noi strategii de decizie a modului de comanda pentru a nu avea nevoie de informațiile lipsă, ceea ce reprezintă recuperarea eficientă. Și se poate și un alt scenariu, ca această activitate de căutare a noi strategii să devină istovitoare, să nu mai fie eficientă astfel creând premisele pentru tulburări cognitive sau/și depresie.
În concluzie, implicațiile unui AVC asupra stilului de viață merg dincolo de o simplă paralizie sau un baraj de vorbire și pentru a te putea angaja într-o recuperare eficientă este important să înțelegi și să accepți noile provocări coroborat cu o bună prevenție a unui nou eveniment similar.
Pentru prevenția accidentelor vasculare cerebrale este necesară evaluare cardiologică și neurologică.