Amorteala in ultimele degete la mana poate fi un semn de neuropatie ulnara. Sindromul de tunel cubital, prin compresia nervului ulnar la cot, este cea mai frecventa cauza. Modificarea pozitiei cotului in activitatile zilnice poate preveni suferinta ireversibila a nervului.
Cum se manifesta sindromul de tunel cubital?
Nervul ulnar conduce sensibilitatea ultimelor doua degete (deget mic si inelar) si de pe fata posterioara a mainii si comanda flexia mediala a pumnului si flexia degetelor 4 si 5, cu adductia (apropierea) acestor degete. Atunci cand nervul ulnar este afectat la cot, ai putea simti:
- Amorteala dureroasa pe degetul 5 si jumatatea mediala a degetului 4, initial intermitent, apoi constant
- Dificultatea de a apropia degetul 5 de celelalte degete
- Dificultatea de a prinde obiectele cu degetele
- Simptomele se accentueaza cu mentinerea prelungita a flexiei cotului
- In evolutie, poate aparea o deformare a mainii, cu aspect de “mana in gheara”Cum stii sigur ca este sindrom de tunel cubital?
Daca amorteala in degete apare dupa ce mentii cotul in flexie timp indelungat sau stai cu antebratul sprijinit pe o suprafata dura, atunci probabil ca ai acest sindrom.
Semne similare pot apare si atunci cand nervul este comprimat la nivelul incheieturii pumnului, in canalul Guyon.
Electromiografia (EMG) este investigatia de electie, care arata cat de sever este afectata functia nervului, unde este comprimat. Ecografia de parti moi la nivelul pumnului sau la nivelul cotului poate aduce informatii imagistice despre localizarea compresiei si inflamatia nervului.
Cine este predispus la neuropatie ulnara?
La nivel cotului, nervul ulnar trece medial (pe latura dinspre corp), printr-un sant delimitat de structurile osoase ale cotului. La acest nivel este usor comprimat de statul prelungit in coate sau cu antebratul sprijinit pe birou/ o suprafata dura.
La nivelul pumnului, nervul ulnar trece medial (corespunzator degetului mic) printr-un canal delimitat de oasele carpiene (ale incheieturii pumnului - canal Guyon) si este usor comprimat atunci cand te sprijini prelungit pe aceasta parte a mainii/pumnului (de exemplu cand lucrezi la calculator si sprijini mana pe masa)
Care este tratamentul sindromului de tunel cubital?
In principal este importanta evitarea flectarii prelungite a cotului, eventual cu ajutorul unei fese elastice sau orteze de cot. Iar inflamatia nervului poate fi tratata cu medicamente antiinflamatorii.
De asemenea, se pot practica tehnici chirurgicale de decompresie si transpozitie (de mutare a nervului dintr-o pozitie vulnerabila in canalul cubital). Acestea sunt indicate atunci cand este dovedita afectarea partii motorii a nervului ulnar (prin EMG), cand durerea si amorteala nu este controlata dupa 4-8 saptamani de tratament medical, conservator.
La CMNeuro putem efectua EMG (pentru a defini gradul de afectare a nervului ulnar si sediul compresiei) si consult neurologie (pentru a stabili cauza si tratamentul medical).