Cand uiti unde ti-ai pus cheile sau telefonul incepi sa te temi de tulburari de memorie si, mai grav, dementa. Modificarile, comportamentale, exercitiul fizic, alimentatia sanatoasa, socializarea sunt doar cateva dintre aspectele pe care le poti imbunatati pentru a preveni dementa.
Dementa defineste situatia in care individul are tulburari de memorie, de gandire. O persoana cu dementa intampina dificultati in luarea deciziilor in viata de zi cu zi si poate ajunge sa nu se mai poata ingriji singura din aceasta cauza. Din pacate, dementa nu este o stare reversibila.
Tulburarile de memorie, pe de alta parte, sunt o alerta pentru unele dificultati in functionarea creierului si sistemului nervos, in general. Acestea sunt reversibile prin masuri care permit sanatatea neuronilor si prin cresterea activitatii neuronilor. Practic, trebuie sa iei decizia de a schimba ceva in stilul de viata.
Daca observi ca ai tulburari de memorie in mod repetat, este cazul SA DORMI. Somnul este important pentru regenerarea celulara, pentru invatarea si intelegerea comportamentelor si evenimentelor din viata de zi cu zi. Lipsa somnului iti scade capacitatea de concentrare, abilitatea de a retine si rapiditatea de reactie.
Creierul tau este parte a corpului tau. Ai grija de corpul tau in totalitate. Mentinerea unei vieti active, cu exercitii fizice si sport, cu plimbare in ritm alert (cel putin) este benefic pentru inima si circulatia sangelui, pentru sanatatea muschilor si a oaselor.
Pe de alta parte, atunci cand faci sport creste eliberare de BDNF (factor neurotrofic derivat din creier) care imbunatateste capacitatea de invatare. Se pare ca numai jonglatul cu obiecte (precum clovnul de la circ) imbunatateste substantial capacitatea de atentie si concentrare.
Fii prezent in ceea ce faci. Stabileste-ti clar prioritatile momentului si concentreaza-te pe ceea ce ai de facut in momentul respectiv. Rasfoirea facebookului, tiktokului pot parea instrumente de delectare, de relaxare sau iti dau senzatia de multitasking insa acestea iti “fura’ capacitatea de concentrare. Fiind prezent si concentrat numai la sarcina de efectuat vei reusi sa fii mai eficient si sa-ti termini sarcinile mai repede.
Atunci cand nu gasesti metode eficiente pentru a un somn de calitate, cand nu reusesti sa integrezi un program de exercitii fizice in orarul tau, cand dependenta de social media sau substante te distrage, CERE AJUTOR profesional.