criza epileptica

Pierderea constientei - ce este de facut

Ai lesinat si te intrebi de ce s-a intamplat asa? Sa-ti pierzi starea de constienta este un eveniment extrem de neplacut atat prin faptul ca te poti rani, cat si prin impresia pe care o poti lasa celor din jur.

Ce sunt episoadele de pierdere a starii de constienta?

Episoadele de pierdere a starii de constienta sunt determinate de o tulburare in functionarea sistemului nervos central, creierul. Acesta este organul ce coordoneaza functia tuturor organelor din corp, de la respiratie si bataile inimii pana la miscarile gestului de a oferi o floare.

Astfel, atunci cand o regiune a creierului este in suferinta, functiile ce sunt coordonate de aceasta vor avea de suferit. Daca afectarea este brusca, va fi urmata de o hiperactivare sincrona a neuronilor din jurul zonei afectate. Cand afectarea cuprinde intreg creier  sau regiunea trunchiului cerebral, atunci pentru cateva secunde creierul esueaza sa controleze eficient mentinerea starii de constienta si se intampla un “lesin”.

Cand se intampla un episod de “lesin” sau “rupere de contact”?

Suferinta creierului poate fi secundara unei irigari insuficiente, cum se intampla atunci cand:

  • -        Scade rapid, sever tensiunea arteriala in tulburarile de hipotensiune ortostatica
  • -     Scade perfuzia cerebrala in tulburarile severe de ritm cardiac (de exemplu: la persoane cu sindrom de QT prelungit in conditii de efort fizic; in blocuri severe de conducere cardiaca)

De asemenea, episoade de pierdere a starii de constienta se pot intampla in contextul unei epilepsii. Acestea sunt denumite crize de grand mal. Epilepsia se intampla atunci cand:

  • -     Este o disfunctie de comunicare intre neuroni (cand lipsesc anumiti electroliti sau canalele prin care trec acestia, cand exista un dezechilibru intre neuromediatori – substantele de semnalizare)
  • -        Este o leziune structurala in creier: tumora, cicatrice, inflamatie

Ce este de facut?

Cand ai un episod de pierdere a starii de constienta este important sa afli care este cauza acesteia pentru a sti cum poti preveni aparitia unor noi episoade sau pentru a sti ce ai de facut in cazul reproducerii unei astfel de crize. Pentru diagnosticul unui episod de “lesin” este necesar un consult neurologic si consult cardiologic. Este posibil sa va fie recomandate anumite analize de sange, RMN cerebral, electroencefalograma (EEG), ECG, monitorizare ECG si TA (tensiune arteriala) pe 24 sau 72 de ore si ecografie cardiaca.

La CMNEURO, va putem oferi consult neurologic, EEG (electroencefalograma).